Türkiye’nin En Düşük Şeker Oranına Sahip Pirinç Çeşidi Olan Tosya’ya Has Sarıkılçık Pirincinin Ekimine Başlandı

27 Mayıs 2019 Pazartesi, 10:13
------------Sponsorlu Bağlantılar--------------

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yetişen dünyaca ünlü Sarıkılçık pirincinin ekimine başlandı.

 

Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin, ilçenin yukarı ova bölgesinde çeltik ekimi yapan üreticilerle birlikte çeltik tarlasında traktör kullanarak keşen yaptı, çizme giyip suyun içinde kürekle su benti yaptı ve çeltik tohumu ekti.

 

Pişkin, gazetecilere  yaptığı açıklamada, Tosya’nın çeltik üretimi konusunda Türkiye’de ki sayılı ilçelerden biri olduğunu hatırlattı.

 

Tosya’nın bir tarım ilçesi olduğunu belirten Kaymakam Pişkin,” Bu anlamda geçen yılki rakamsal verilere göre, Tosya’da 9 bin 600 dekar alanda çeltik üretimi yapıldı. Yaklaşık bin 500 dekarında, Tosya’ya has ve Tosya’ya özgü Tosya sarıkılçık pirincinin üretimini yaptık. Toplamda 6 bin 500 ton ürün elde ettik. Bunun da yine 550 tonu Tosya sarıkılçık pirinci olarak kayıtlara geçti. Burada Tosya’yı farklı kılan özelliklerden bahsetmek istiyorum. Tosya’ya has sarıkılçık pirinci için gerekli girişimlerde bulunduk  ve Türk Patent ve Marka Kurumu’nda coğrafi işaretlemesini ile tescilini yaptırdık. Bu şu demektir, sarıkılçık pirinci Tosya’nın pirincidir ve Tosya dışında başka bir yerde üretilemez anlamı taşır.” dedi.

 

Sarıkılçık pirincinin özellikle şeker hastaları yönünden çok avantajlı  olduğuna değinen Kaymakam Pişkin, şunları kaydetti :

 

“ Hepimiz pirinç pilavını çok seven bir toplumuz. Bunu tüketmek konusunda çeşitli sakıncalarımız var, özellikle şeker hastası vatandaşımız pilav tüketmekten çekinir vaziyette. Ben burada çok açık ve net olarak şunu ifade etmek istiyorum iddialı bir şekilde bizim Tosya sarıkılçık pirinci, Türkiye’de ki üretimi yapılan pirinçlerden çok daha iyi seviyelerde, çok daha düşük seviyede şeker oranına sahip. Yüzde 25 civarında olan şeker oranımız, diğer pirinç türlerinde yüzde 60-65 seviyelerine kadar çıkabiliyor. Haliyle şeker hastalarımızın çok daha rahat ve güvenli bir şekilde tükete bilmelerine imkan tanıyan bir pirinç türüdür. Ayrıca, sarıkılçık pirinci çok artımlı bir pirinç türüdür. Normal pirince 1 bardak su ekliyorsanız, Tosya sarıkılçık pirincine 2 bardak su eklersiniz. Diğer pirinçten yarım kiloyla doyabiliyorsanız, bizim pirinçle 200 gramla doymanız mümkündür. Suyu çekme özelliği daha fazla olduğu için daha fazla hacim kaplar ve daha doyurucudur. Tosya’nın bu anlamda çeltik potansiyelinin önünün açılması ve köreltilmemesi, çeltik üreticisinin bu anlamda mağdur edilmemesi adına her türlü gayret ve girişimde bulunmaya devam ediyoruz. Bu anlamda çiftçilerimizin ve üreticilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. “

 

Akbük köyünde çeltik yetiştiren Kastamonu Dernekler Federasyonu (KASDERFED ) Başkanı Hasan Şen ise yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda köylerinde pilav pişirmeyi bilmeyen kızların evde kaldığını söyledi.

 

Tosya sarıkılçık pirincini pişirmenin bir meziyet olduğunu belirten Şen,” Bunu yapmak için de sıcak suya önceden ıslanan sarıkılçık pirinci kaynar suya salınır. Daha sonra, harlı ateşte azıcık kaynadıktan sonra hafif altı kısılarak yavaş yavaş pişirilir. Suyunu çektikten sonra başka bir kapta kızdırılan tereyağı onun üzerine dökülür, birkaç dakika sonra geniş bir kaba alınır ve dinlenmeye bırakılır. Bu zaman zarfında, pilavın kendi içinde daha da büyüdüğü görülür. Yani piştiği kaba bile sığmadığını çok rahat görürsünüz. Tadını tadan ve yiyen kesinlikle bundan asla vazgeçmez. Ben Tosya’ya has sarıkılçık pirincini herkese öneriyorum. “ ifadelerini kullandı.

 

 

Akbük Köyü muhtarı Hayrettin Gül de yaptığı konuşmada, “ Sarıkılçık pirinci sadece Tosya’nın yukarı ova bölgesinde yetişir. Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin, pirinç üretimini çok yakından takip etmektedir. Her yıl pirinç ekerken ve hasat yaparken bizleri ziyaret ederek, üreticilerle birlikte çalışır. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Seçkin Talanöz